| |
la_nina | 16.06.2009 14:30:36 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja: Warszawa
Posty: 377 #277147 Od: 2009-5-19
| ja wlaśnie w pt robiłam ten przepis ze śmietaną, dokonałam trochę zmian, bo do kawy dodałam, trochę mocnego alkoholu, likieru i zapachu rumowego. wyszło super, a co ważne szybko się robi |
| |
Electra | 23.12.2024 14:05:14 |
|
|
| |
la_nina | 16.06.2009 15:54:15 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja: Warszawa
Posty: 377 #277195 Od: 2009-5-19
| Dziewczyny, znacie jakiś fajny przepis na chłodnik? bo mam ochotę, a nigdy nie robiłam i wolałabym jakiś sprawdzony przepis |
| |
isw | 16.06.2009 16:14:09 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 1743 #277205 Od: 2009-3-30
| Ja bardzo lubię chłodnik!!!!Robie go tak. Botwinkę pęczek albo dwa kroje cienko ,łodyżki-grubsze wyrzucam,gotuje w niewielkiej ilości wody z liściem laurowym i zielem ang (można dolać troszkę koncentratu buraczanego z butelki na intensywniejsze doznania smakowe i wzrokowe)Kilka ogórków zetrzeć na tarce,ze dwa pęczki rzodkiewek również.Duży pęczek koperku drobno pokroić. U mnie podstawą jest kefir+jugurt naturalny ,w proporcji 2:1,do niego wyciskam kilka ząbków czosnku,sól,pieprz,przestudzoną botwinkę,ogórki,rzodkiewkę,koperek i do lodówkiPodaje oczywiście z jajkiem na twardo. PYCHOTA,tylko szkoda,ze tak zimno _________________ Pozostawmy piękne kobiety mężczyznom bez wyobraźni. — Marcel Proust
|
| |
erling13 | 16.06.2009 18:34:16 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja: Kraków
Posty: 1258 #277278 Od: 2009-6-3
| No to teraz kolejny przepis od mnie na Placek Letni (hmm tylko, gdzie to lato) 0,5 l śmietany (najlepiej 32% albo może też być 18%) 3 łyżki cukru pudru 1 cukier waniliowy 3 łyżki żelatyny rozpuszczonej w 1/2 szklanki przegotowanej wody 4 różne galaretki owocowe (najlepiej różne kolory)
3 galaretki wcześniej rozpuścić (w mniejszej ilości wody niż jest podane na opakowaniu) i po zastygnięciu pokroić na kostki (wielkości mniej więcej kostek rosołowych.) Śmietanę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Do ubitej śmietany (nie musi być ona bardzo sztywna, ale fajnie by było gdyby nie było też bardzo lejąca) dodać trzy pokrojone galaretki i rozpuszczoną żelatynę. Wymieszać i wlać na wcześniej przygotowany biszkopt (taki standardowy z 4 jajek). Gdy trochę zastygnie wlać na wierzch jeszcze jedną galaretkę no i wsadzić do lodówki do zastygnięcia. A póżniej się zajadać Mam nadzieję, że wszystko dobrze opisałam - jak cos to pytajcie. UWAGA jest to dobry placek nawet dla tych co nie mają piekarnika- zamiast piec biszkopt można położyć biszkopciki _________________ Uśmiech to taka krzywa, która wszystko prostuje:) |
| |
isw | 16.06.2009 23:15:38 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 1743 #277485 Od: 2009-3-30
| Oj tak!!!!!!!!!!!!!!!!! A u mnie to zwykle zdawkowe może być _________________ Pozostawmy piękne kobiety mężczyznom bez wyobraźni. — Marcel Proust
|
| |
erling13 | 16.06.2009 23:58:06 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja: Kraków
Posty: 1258 #277524 Od: 2009-6-3
| U mnie jest tak, że jak słysze od mojego Michała może być to znaczy "kochanie dało się zjeść, ale nie gotuj tego za często" _________________ Uśmiech to taka krzywa, która wszystko prostuje:) |
| |
isw | 17.06.2009 11:20:08 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 1743 #277649 Od: 2009-3-30
| A u "mnie może być" to jest pochwała-jak mu nie smakuje,to nic nie mówi...Taki typ Ale z reguły smakuje wszystko _________________ Pozostawmy piękne kobiety mężczyznom bez wyobraźni. — Marcel Proust
|
| |
iri | 17.06.2009 16:10:03 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja: Bytom/Warszawa
Posty: 1015 #277736 Od: 2009-3-30
Ilość edycji wpisu: 4 | Dziewczyny tak jak obiecałam podaję przepisy na zupę dyniową i kurczaka, które zrobił mój facet. Przepisy pochodzą z książki Jamiego Olivera - Moje obiady
TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA
TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA
TYLKO ZAREJESTROWANI I ZALOGOWANI UŻYTKOWNICY WIDZĄ LINKI » DARMOWA REJESTRACJA
|
| |
erling13 | 17.06.2009 16:38:34 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja: Kraków
Posty: 1258 #277749 Od: 2009-6-3
| Najlepsze jest zdjęcie zupy dyniowej już niedługo wypróbuję te ładnie wyglądające przepisy _________________ Uśmiech to taka krzywa, która wszystko prostuje:) |
| |
la_nina | 18.06.2009 14:55:07 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja: Warszawa
Posty: 377 #278327 Od: 2009-5-19
| ja dziś zrobiłam medaliony z kurczaka, zdobyły uznanie ja zupę z dyni robię według innego przepisu, jak będę miała chwilę to umieszczę |
| |
isw | 26.06.2009 13:59:00 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 1743 #283476 Od: 2009-3-30
| Danusiu,dla Ciebie i dla innych lubiących wątróbkę od czasu do czasu,bo to samo zdrowie!Te pokłady żelaza Robie to tak-wątróbkę drobiową (ZWYKLE Z 1,5KG) najpierw myję,potem moczę w mleku(co by skruszała ok.1 h),obieram ze wszystkich świństw,opruszam lekko mąką(dzięki temu bedzie od razu sos) i smaże w małej ilości oliwy(podobno najlepiej na smalcu i solić na koniec smażenia)przekładam do rondelka.Obieram 2-3 cebule i kroję w piórka,jabłka 2-3 na ćwiartki.Cebule duszę na tym samym oleju co była wątróbka(dzięki temu ma odpowiedni kolor)chyba,że spalony to na nowym-i do rondla,potem dodać jabłuszka i dusić jeszcze ze 20 min.Doprawiam pieprzem i ziołami prowansalskimi. tyle.Apisałam to od godz 10 rano... _________________ Pozostawmy piękne kobiety mężczyznom bez wyobraźni. — Marcel Proust
|
| |
Electra | 23.12.2024 14:05:14 |
|
|
| |
la_nina | 26.06.2009 14:20:45 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja: Warszawa
Posty: 377 #283490 Od: 2009-5-19
| Mój przepis na krem z dyni: Oczywiście proporce będą na oko. 1 dużą cebulę, albo dwie małe pokroić i zacząć, smażyć, dodać do tego sparzone pomidory, mniej więcej 2 duże, następnie dodać do tego pokrojoną w kostkę dynie i dusić aż, będzie miękkie. W oddzielnym garnku zrobić bulion z 1,5- 2 kostek rosołowych. Część bulionu odlać, dodać warzywa i blenderować do otrzymania kremu, ewentualnie dodać resztę bulionu, ale to już w zależności jaką gęstość się lubi. Podgrzać krem doprawić pieprzem, solą (reszta według uznania). Na koniec dodać 2 śmietankowe serki topione i dokładnie rozmięszać, zupę podawać z łyżką jogurtu naturalnego lub śmietany. |
| |
dagafi | 29.06.2009 13:09:30 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 39 #284588 Od: 2009-4-6
| A jadłyście taką sałatkę?:
50-60 dkg pieczarek ( umyć i zagotować w garnku z wodą, po zagotowaniu, odlać wodę, pieczarki wystudzić i pokroić w kawałki) 6 jajek na twardo ( pokrojone w kostkę) puszka kukurydzy pęczek szczypiorku majonez ( majonez z jogurtem) sól, pieprz.
Wymieszać i jeść. Proste i pyszne
Dodam, że uwielbiam przygotowywać sałatki. Zmieniając składniki można wyczarować za każdym razem coś innego. Warstwowa Belorizonte też jest super - jedna z moich ulubionych. |
| |
dana | 29.06.2009 14:14:03 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja: DEBRZNO
Posty: 2976 #284602 Od: 2009-3-28
| Sałatki uwielbiam, tylko proszę wszystko bez majonezu _________________ "Nie chodzi o to,aby iść do celu,chodzi o to,aby iść po słonecznej stronie.I trzeba mieć dużo zaufania do ludzi,z którymi idziesz tą samą drogą.To jest zasadnicza rzecz.Jak nie masz zaufania, to znaczy-jesteś sam."Marek Edelman |
| |
dana | 29.06.2009 14:16:27 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja: DEBRZNO
Posty: 2976 #284603 Od: 2009-3-28
| Iwonko, a jabłka to też podsmażaszCzy ćwiartki tylko dodajesz do wątróbki _________________ "Nie chodzi o to,aby iść do celu,chodzi o to,aby iść po słonecznej stronie.I trzeba mieć dużo zaufania do ludzi,z którymi idziesz tą samą drogą.To jest zasadnicza rzecz.Jak nie masz zaufania, to znaczy-jesteś sam."Marek Edelman |
| |
isw | 29.06.2009 14:35:24 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 1743 #284610 Od: 2009-3-30
| Lepiej nie,jest dodatkowy walor smakowy _________________ Pozostawmy piękne kobiety mężczyznom bez wyobraźni. — Marcel Proust
|
| |
isw | 29.06.2009 14:56:10 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 1743 #284625 Od: 2009-3-30
| Hmm,koniecznie-KOCHAM PASZTETY Chętnie przyjmę na nie przepisy _________________ Pozostawmy piękne kobiety mężczyznom bez wyobraźni. — Marcel Proust
|
| |
dana | 29.06.2009 15:03:27 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja: DEBRZNO
Posty: 2976 #284633 Od: 2009-3-28
| Przestańcie, glodna jestem _________________ "Nie chodzi o to,aby iść do celu,chodzi o to,aby iść po słonecznej stronie.I trzeba mieć dużo zaufania do ludzi,z którymi idziesz tą samą drogą.To jest zasadnicza rzecz.Jak nie masz zaufania, to znaczy-jesteś sam."Marek Edelman |
| |
eunice | 29.06.2009 15:22:37 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja: T-ń
Posty: 99 #284639 Od: 2009-3-30
| ja teeeeeż... a dziś na obiad - m.in. mięsko i smażona cukinia za którą dałabym się chyba pokroić
_________________ Good things come to those who wait. |
| |
isw | 29.06.2009 15:26:22 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 1743 #284640 Od: 2009-3-30
| Cukinia,dla mnie,jest najlepsza z patelni grillowej,mniam _________________ Pozostawmy piękne kobiety mężczyznom bez wyobraźni. — Marcel Proust
|
| |
Electra | 23.12.2024 14:05:14 |
|
|