NOWE POSTY | NOWE TEMATY | POPULARNE | STAT | RSS | KONTAKT | REJESTRACJA | Login: Hasło: rss dla

HOME » PASIBRZUCHY » PRZEPISY

Przejdz do dołu strony<<<Strona: 3 / 7>>>    strony: 12[3]4567

Przepisy

mniam mniam :)
  
isw
22.05.2009 13:22:15
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Użytkownik

Posty: 1743 #264936
Od: 2009-3-30
...brzmi niesamowicie smacznie,aż strach jak smakujęjęzor
Ja też kocham pomidory-wypróbuję wkrótce!!!
_________________
Pozostawmy piękne kobiety mężczyznom bez wyobraźni.
— Marcel Proust
  
Electra23.12.2024 10:43:19
poziom 5

oczka
  
katarzynapo
01.06.2009 10:19:10
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja: Łódź

Posty: 1704 #269851
Od: 2009-3-28
La nina (i inne dziewczęta), zrobiłam Twoją sałatkę z kurczakiem i pomidorami. PRZEPYCHOTA!!!!!!!!!!!!!!!
  
iri
01.06.2009 11:11:25
poziom 6



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja: Bytom/Warszawa

Posty: 1015 #269864
Od: 2009-3-30
dziewczyny jakiś dobry przepis na bakłażana znacie?wesoły
  
erling13
03.06.2009 16:48:36
poziom 6



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja: Kraków

Posty: 1258 #271269
Od: 2009-6-3
Hmm to ja proponuje szybką, prostą i pyszną sałatkę:
słoik selera
6 jajek
wędzony kurczak (lub inne coś wędzonego, np. jakaś szynka) - jakieś 4 kawałki
nio i majonez
Wszystko mieszamy i zajadamylol
_________________
Uśmiech to taka krzywa, która wszystko prostuje:)
  
erling13
03.06.2009 17:54:28
poziom 6



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja: Kraków

Posty: 1258 #271311
Od: 2009-6-3
A teraz przepis na placek, który wyjdzie każdej - nawet antytalenciu kulinarnemuaniołek (to był pierwszy placek, który nauczyłam się robić i dalej ze smakiem go zajadam)
6 jajek
2 niepełnie szklanki cukru
3 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka wody
3/4 szklanki oleju

Ubić białka na sztywną pianę, dodać cukier, następnie pozostałe składniki: białka, wode, olej, proszek i mąkę. Ciasto podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać 3 łyżki mąki, do drugiej 3 łyżki kakao. Dokładnie wymieszać. Do przygotowanej tortownicy wlewać na środek przemiennie: 2 łyżki jasnej części, 2 łyżki ciemnej - dzięki czemu wyjdzie później ładna zebraaniołek
Piec około półtorej godziny w 180-200 stopniach. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem i objadać się nie zwarzając na kaloriebardzo szczęśliwy
_________________
Uśmiech to taka krzywa, która wszystko prostuje:)
  
Asia
03.06.2009 19:37:55
poziom 4

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja: Warszawa

Posty: 319 #271391
Od: 2009-3-30
Kasiu, a czy on będzie taki bardziej suchy czy mokry? Bo u mnie w domu od wilgotności zalezy sukceswesoły
  
erling13
03.06.2009 22:02:14
poziom 6



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja: Kraków

Posty: 1258 #271533
Od: 2009-6-3
On mniej więcej jest taki jak babkaaniołek
_________________
Uśmiech to taka krzywa, która wszystko prostuje:)
  
iri
03.06.2009 22:09:20
poziom 6



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja: Bytom/Warszawa

Posty: 1015 #271539
Od: 2009-3-30
dzięki Izuś, coś znowu przegapiłamaniołek
  
iri
03.06.2009 22:10:53
poziom 6



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja: Bytom/Warszawa

Posty: 1015 #271542
Od: 2009-3-30
oo i jeszcze jakieś nowe smacznie brzmiące jedzonkopan zielony
  
erling13
04.06.2009 20:42:29
poziom 6



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja: Kraków

Posty: 1258 #272167
Od: 2009-6-3
Izo zapomniałam powiedzieć, że twój pierwszy przepis na sałatkę sprawdziłam i wyszło superaniołekPychotka - proszę o więcejbardzo szczęśliwy
_________________
Uśmiech to taka krzywa, która wszystko prostuje:)
  
iri
10.06.2009 22:39:48
poziom 6



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja: Bytom/Warszawa

Posty: 1015 #274931
Od: 2009-3-30
dziewczyny sprawdzałam przepisy, z których korzystał mój facet, ale strasznie dużo pisania... w pon w pracy Wam zeskanujepan zielony
  
Electra23.12.2024 10:43:19
poziom 5

oczka
  
paprotka
12.06.2009 15:27:32
poziom 5

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja: Małopolska/Podlasie

Posty: 683 #275524
Od: 2009-4-2
To ja też coś dorzucę. Gdyby ktoś miał ochotę na pyszne ziemniaczki i zupkę... Najpierw kartofelki. 8-10 ziemniaków gotujemy w mundurkach. Obieramy, posypujemy solą i pieprzem. Panierujemy: najpierw w mące, potem w dwóch roztrzepanych jajkach, a potem w bułce tartej wymieszanej z sezamem (mniej więcej pół na pół). Stopić tłuszcz w naczyniu żaroodpornym, ułóżyć ziemniaki i wstawić do piekarnika. Piec na rumiano, kilka razy obracając w czasie pieczenia. Mają taką bossską skórkę wesoły Dobre do smażonych i pieczonych ryb. Zresztą, same też pycha oczko Wczoraj je robiłam, i dziś będę powtarzać wesoły Przepis znalazłam niedawno na którymś z portali internetowych, ale nie pamiętam na którym
zakręcony
mam tez fajną zupkę po meksykańsku
Składniki:
•3 kostki rosołowe
•2 cebule
•Listek laurowy
•50 dag mielonego mięsa
•1 czerwona papryka
•3 ząbki czosnku
•Po pół puszki kukurydzy i czerwonej fasoli
•Majeranek, zioła prowansalskie
•Koncentrat pomidorowy
•Bułka tarta

To są składniki z przepisu. Ja generalnie wszystko podwajam, bo zawsze gotuję duuuuży garnek.

Cebule kroimy w kostkę i szklimy na łyżce oliwy. Zagotowujemy bulion i dodajemy tę cebulę. Wrzucamy listek laurowy.
Mięso solimy, pieprzymy, dodajemy rozgnieciony czosnek, i trochę bułki tartej. Formujemy nieduże kulki (takie na jeden kęs) i wrzucamy do bulionu. Gotujemy 10 minut.
Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, gotujemy 10 minut, dodajemy odsączoną kukurydzę, fasolę, i pozostałe ząbki czosnku. Chwilę gotujemy.
Zupę przyprawiamy ziołami prowansalskimi, majerankiem, dodajemy kilka łyżek koncentratu, mieszamy.
Ja do tej zupy dodaję jeszcze sporo mleka (tak 1,5 szklanki). Wg mnie ona ma mieć taki pikantno-słodkawy posmak. Mleko fajnie komponuje się z majerankiem. Ale to od siebie dodaję, mleka nie ma w przepisie. Ten przepis pochodzi z takiego miesiecznika "Przyślij przepis" - to taki niewielki zeszycik, do kupienia w kioskach.
  
katarzynapo
12.06.2009 15:42:29
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja: Łódź

Posty: 1704 #275530
Od: 2009-3-28
a ja w niedzielę przyrządziłam to:INDYK Z WOKA
Przygotowanie: ok. 40 minut

Składniki: 300 g filetów z indyka, 1 strąk papryczki chilli, 20 g świeżego imbiru, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki sosu sojowego, 200 g marchewki, 4 dymki, 400 g botwinki, 5 łyżeczek oliwy, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, 100 ml rosołu warzywnego, 1 łyżka skórki z cytryny, sól

Przepis: Filety z indyka kroimy w paski szerokości 1 cm. Strąk papryczki przekrawamy wzdłuż, wyjmujemy nasionka, kroimy chilli w paseczki. Imbir i czosnek obieramy i drobno siekamy. Połowę mieszamy z mięsem i sosem sojowym. Marchewkę obieramy, kroimy w paseczki o długości ok. 5 cm. Dymkę myjemy i kroimy, zarówno białe, jak zielone części. Liście botwinki po umyciu kroimy w jednocentymetrowe paseczki. Rozgrzewamy 2 łyżki oliwy w woku. Wkładamy mięso i podsmażamy na złotobrązowy kolor, po czym wyjmujemy. Wok wycieramy ręcznikiem kuchennym, następnie rozgrzewamy w nim resztę oliwy, wrzucamy marchewkę, dymkę, resztę imbiru i chilli. Smażymy przez 3 minuty, cały czas mieszając. Mięso wkładamy z powrotem do woka. Dodajemy liście botwinki. Smażymy wszystko jeszcze przez 2-3 minuty. Dodajemy mąkę ziemniaczaną, mieszając, oraz rosół i skórkę z cytryny. Zagotowujemy. Na koniec przyprawiamy jeszcze solą.

dostaję na e-mail przepisy "Co ugotować w niedzielę", niektóre są b. ciekawe, ten b. smaczny
  
katarzynapo
12.06.2009 16:02:07
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja: Łódź

Posty: 1704 #275533
Od: 2009-3-28
aha, ja zamiast papryczki i korzenia imbiru dodałam te przyprawy w proszku
  
katarzynapo
14.06.2009 14:29:45
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja: Łódź

Posty: 1704 #276238
Od: 2009-3-28
Bel, kochanie, to nie ja,zawstydzony, to paprotka podała ten świetny przepis
  
paprotka
14.06.2009 17:03:02
poziom 5

Grupa: Użytkownik

Lokalizacja: Małopolska/Podlasie

Posty: 683 #276317
Od: 2009-4-2
Nieważne kto, ważne, że smakowało wesoły To dorzucam jeszcze Piersi kurczaka w miodowym sosie
Składniki:
4 pojedyncze filety z kurczaka
Kilka ząbków czosnku (w oryginalnym przepisie podano 4)
Szklanka mleka 2% lub 3,5%
4 łyżki miodu
Mąka do panierowania
Oliwa
Pieprz, sól, mielona ostra papryka

Umyte, obsuszone porcje mięsa nacieramy przyprawami, odstawiamy na 10 minut w chłodne miejsce. W głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę wraz z ząbkami czosnku (ja nie wrzucam ich w całości, ale każdy kroję dodatkowo na połowę). Gdy się zarumienią, wyrzucamy je, a na ten tłuszcz kładziemy oprószone mąką (nadmiar mąki strząsamy) filety i smażymy, rumieniąc z obu stron. Zmniejszamy ogień, zalewamy kurczaka mlekiem wymieszanym z miodem. (Generalnie mleko powinno przykryć filety.)Ja do tego mięsa wrzucam ze 3 ząbki świeżego czosnku, przekrojonego na półówki. Naczynie szczelnie przykrywamy i dusimy mięso około 20-25 minut (czas zależy od wielkości porcji). Po tymczasie mięso powinno być mięciutkie. Sos powinien być lekko pikantny, z lekką nutą słodyczy. Ja podaję z ugotowanym na sypko ryżem i jakąś delikatną surówką. Super komponuje się kapusta pekińska lub surówka z tartej marchewki.
Ten sosik jakoś tak się zagęszcza i robi się taki...fajniutki wesoły Aha, mięso można pokroić na mniejsze kawałki, zależy jak duże są filety.
Mam do tego dania sentyment - była to potrawa na pierwszy obiad, jaki ugotowałam Meżowi po ślubie wesoły Byłam bardzo przejęta, dlatego skorzystałam z książki kucharskiej, specjalnie kupionej na Nową Drogę Życia. Teraz już z niej rzadko korzystam - bo rzadko robię dziczyznę czy jagnięcinę w sosie żurawinowym, hihihihihi... oczko A tam są głównie takie wyrafinowane, skomplikowane, pracochłonne i drogie przepisy wesoły Kurczak należał do nielicznych wyjątków. Dlatego częściej korzystam z przepisów znalezionych w necie albo z tych książeczek "Przyślij przepis". Gdy wychodziłam za mąż, moi Rodzice śmieli się, że będę im głowę zawracać i co chwilę wydzwaniać z pytaniem, jak to zrobić, jak ugotować, że będzie taka "gorąca linia". Ja w sumie też tego gotowania strasznie się bałam bo w Domu pomagałam Mamie czy Babci, ale sama nie gotowałam. Potem na studiach coś tam pichciłam, ale wiadomo, to studia. A teraz gotować uwielbiam, no i rzadko kiedy o to pytam Rodziców. Owszem wymieniamy się przepisami, ale z pichceniem generalnie radzę sobie sama wesoły Proste jest, wystarczy umieć czytać oczko Kiedyś, gdy pytałam o przepis, i ktoś mi mówił: dodaj tego tyle, tamtego tyle, a tego na oko, strasznie mnie to denerwowało. Bo co to za miara, "na oko"? Teraz już wiem, że czasem nie da się określić, ile czego należy dodać. Czasem dodajemy po prostu... "na oko"poruszony Kilka lat obserwacji Mamy i Babci coś mi jednak dało. Wiedziałam, jak wygląda ciasto kruche, jak ma się zachowywać drożdżowe, jakiej gęstości ma być ciasto na naleśniki, itp. Jak coś piekę, a nie wychodzi tak, jak u Babci czy Mamy, (nie tak pachnie, ma inną konsystencję) - znaczy się, coś spartoliłam. Trza odkręcać wesoły
Chryste, jak się rozpisałam! Zmykam.
  
iri
14.06.2009 18:07:12
poziom 6



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja: Bytom/Warszawa

Posty: 1015 #276345
Od: 2009-3-30
Izo wczoraj zrobiłam bakłażany wg Twojego przepisu i wyszło przepyszniewesoły znajomi byli bardzo zadowoleniwesoły
  
ineczki
15.06.2009 15:11:23
poziom 2



Grupa: Użytkownik

Posty: 88 #276744
Od: 2009-3-29
Ostatnio robiłam medaliony z przepisu Ofelci- pycha! i polecam tym, którzy jeszcze tego nie jedliwesoły
  
katarzynapo
15.06.2009 15:21:37
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Użytkownik

Lokalizacja: Łódź

Posty: 1704 #276750
Od: 2009-3-28
Paprotko, rozpisuj się tak częściej, proszęwesoły; bardzo to było ładne, bardzo mi się podoba, świetnie, że obok przepisów umieściłaś jeszcze jakąś historię i to swoją; to taka dodatkowa część Ciebie tu zaistniała...
  
isw
16.06.2009 14:11:07
poziom najwyższy i najjaśniejszy :-)



Grupa: Użytkownik

Posty: 1743 #277131
Od: 2009-3-30
Z cyklu lepiej późno niż wcalepan zielony czyli przepis TIRAMISU
Ja mam spory kłopot z opisem bo większość rzeczy robię "na oko".
Potrzebne-biszkopty lub herbatniki(ja wolę herbatniki,jestem escetką i lepiej mi się podobająoczko),
dość mocny roztwór kawy ok 2 szkl. -najlepiej rozpusczalna,ilości biszkoptów trudno mi określić-zależy od naczynia,w którym robicie,ilości warstw-najlepiej ze 4.
Teraz bardziej szczegółowo-ilościowo na 500g serka maskarpone potrzebne 8 żółtek i 1/2 szkl.cukru Do kawy mozna dodać 50-tkę koniaczkuoczko
No i kakao prawdziwe do posypania wierzchniej warstwy.
Robimy kogel-mogel z żółtek i cukru+stopniowo maskarpone dalej mieszając.
W głębokim naczyniu układamy warstwy:nasączone kawą biszkopty i krem,posypujemy kakao i do lodówki na ok.3 godz SMACZNEGOjęzorjęzorjęzor
...JESZCZE JEDNO-kiedyś kupiłam serek maskarpone z Piątnicy-nawet jest niezły i jest w nim przepis na wersję lżejszą ze śmiatanką...
a i niektórzy słodzą kawę,dla mnie to przesadaoczko
_________________
Pozostawmy piękne kobiety mężczyznom bez wyobraźni.
— Marcel Proust
  
Electra23.12.2024 10:43:19
poziom 5

oczka

Przejdz do góry strony<<<Strona: 3 / 7>>>    strony: 12[3]4567

  << Pierwsza     < Poprzednia      Następna >     Ostatnia >>  

HOME » PASIBRZUCHY » PRZEPISY

Aby pisac na forum musisz sie zalogować !!!

TestHub.pl - opinie, testy, oceny