Przepisy mniam mniam :) |
Z cyklu lepiej późno niż wcale czyli przepis TIRAMISU Ja mam spory kłopot z opisem bo większość rzeczy robię "na oko". Potrzebne-biszkopty lub herbatniki(ja wolę herbatniki,jestem escetką i lepiej mi się podobają), dość mocny roztwór kawy ok 2 szkl. -najlepiej rozpusczalna,ilości biszkoptów trudno mi określić-zależy od naczynia,w którym robicie,ilości warstw-najlepiej ze 4. Teraz bardziej szczegółowo-ilościowo na 500g serka maskarpone potrzebne 8 żółtek i 1/2 szkl.cukru Do kawy mozna dodać 50-tkę koniaczku No i kakao prawdziwe do posypania wierzchniej warstwy. Robimy kogel-mogel z żółtek i cukru+stopniowo maskarpone dalej mieszając. W głębokim naczyniu układamy warstwy:nasączone kawą biszkopty i krem,posypujemy kakao i do lodówki na ok.3 godz SMACZNEGO ...JESZCZE JEDNO-kiedyś kupiłam serek maskarpone z Piątnicy-nawet jest niezły i jest w nim przepis na wersję lżejszą ze śmiatanką... a i niektórzy słodzą kawę,dla mnie to przesada |