Przepisy mniam mniam :) |
a ja w niedzielę przyrządziłam to:INDYK Z WOKA Przygotowanie: ok. 40 minut Składniki: 300 g filetów z indyka, 1 strąk papryczki chilli, 20 g świeżego imbiru, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki sosu sojowego, 200 g marchewki, 4 dymki, 400 g botwinki, 5 łyżeczek oliwy, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, 100 ml rosołu warzywnego, 1 łyżka skórki z cytryny, sól Przepis: Filety z indyka kroimy w paski szerokości 1 cm. Strąk papryczki przekrawamy wzdłuż, wyjmujemy nasionka, kroimy chilli w paseczki. Imbir i czosnek obieramy i drobno siekamy. Połowę mieszamy z mięsem i sosem sojowym. Marchewkę obieramy, kroimy w paseczki o długości ok. 5 cm. Dymkę myjemy i kroimy, zarówno białe, jak zielone części. Liście botwinki po umyciu kroimy w jednocentymetrowe paseczki. Rozgrzewamy 2 łyżki oliwy w woku. Wkładamy mięso i podsmażamy na złotobrązowy kolor, po czym wyjmujemy. Wok wycieramy ręcznikiem kuchennym, następnie rozgrzewamy w nim resztę oliwy, wrzucamy marchewkę, dymkę, resztę imbiru i chilli. Smażymy przez 3 minuty, cały czas mieszając. Mięso wkładamy z powrotem do woka. Dodajemy liście botwinki. Smażymy wszystko jeszcze przez 2-3 minuty. Dodajemy mąkę ziemniaczaną, mieszając, oraz rosół i skórkę z cytryny. Zagotowujemy. Na koniec przyprawiamy jeszcze solą. dostaję na e-mail przepisy "Co ugotować w niedzielę", niektóre są b. ciekawe, ten b. smaczny |