| |
ofelcia | 11.02.2010 11:51:46 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja: Świdnik
Posty: 1535 #448488 Od: 2009-3-28
| u Marti _________________ http://picasaweb.google.pl/cdromek2007/KolczykiOfelci# |
| |
Electra | 23.12.2024 05:34:16 |
|
|
| |
ziemonika | 11.02.2010 11:53:06 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja: Warszawa / Pomorze
Posty: 485 #448489 Od: 2009-6-5
| nawet Marti czasami vegetę używa |
| |
Marticzi | 11.02.2010 11:58:59 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja: xxx
Posty: 3283 #448496 Od: 2009-3-28
| hiahaha. jaki tam mistrz dodaje wegety ale staram sie malo juz pisalam chyba _________________ ................ |
| |
ofelcia | 11.02.2010 11:59:14 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja: Świdnik
Posty: 1535 #448497 Od: 2009-3-28
| no niestety teraz wszędzie jest ta chemia na szczęście rodzice przenieśli się na wieś a mama zwariowała na punkcie ogrodnictwa i kwiatów. Warzywa i owoce mam więc swoje bez konserwantów, sztucznych barwników i chemii czasem nawet kura się znajdzie o ile babcia pozwoli na pozbawienie jej życia. Mięsa też raczej nie kupuję w sklepie tylko od kolegi taty co choduje świnki. Kiedyś jeszcze babcia chleb piekła Tak chwalicie te urządzenia do wypieków, że może i ja się skuszę _________________ http://picasaweb.google.pl/cdromek2007/KolczykiOfelci# |
| |
ziemonika | 11.02.2010 12:06:47 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja: Warszawa / Pomorze
Posty: 485 #448505 Od: 2009-6-5
| a mnie gotować nauczył mój mąż (z wykształcenia kucharz) i nie wiem czy to wstyd czy nie |
| |
ziemonika | 11.02.2010 12:12:29 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja: Warszawa / Pomorze
Posty: 485 #448513 Od: 2009-6-5
| u nas jest tak, że jak zapraszamy gości to już nawet nie pytają kto gotował - wiadomo układ jest taki: ja gotuję na co dzień, a mąż dla gości, na święta lub inne ważne okazje |
| |
Marticzi | 11.02.2010 12:15:33 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja: xxx
Posty: 3283 #448517 Od: 2009-3-28
| U nas w domu tez moj tata gotowal i tak jest do tejk pory....tzn nie zeby mama nic nie zrobila czy nie potrafila _________________ ................ |
| |
ofelcia | 11.02.2010 12:20:46 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja: Świdnik
Posty: 1535 #448529 Od: 2009-3-28
| u mnie niestety mąż nie kwapi się do gotowania chociaż chętnie mi pomaga _________________ http://picasaweb.google.pl/cdromek2007/KolczykiOfelci# |
| |
Marticzi | 11.02.2010 12:28:16 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja: xxx
Posty: 3283 #448544 Od: 2009-3-28
| a moj maz sie kwapi tylko czasu nie ma najczesciej....dobrze ze my zawsze musimy go znalezc _________________ ................ |
| |
isw | 11.02.2010 13:22:20 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 1743 #448657 Od: 2009-3-30
| To z biustami jest tak, Potrzebne biusty,pory i śmietana. Ilościowo-dwa pory na jedną parę biustów. Pory pokroić w miarę drobno,udusić,dodać pokrojone biusty,podsmażyć a pod koniec dodać śmietanę.Całość dusić z 10 min.Oczywiście sól,pieprz albo vegeta,jak kto lubi )) Proste i smaczne ))) Dodam,że nie lubię śmietany i praktycznie nie używam w kuchni (zupy i sosy zaprawiam mlekiem)ale to danie stanowi wyjątek!
_________________ Pozostawmy piękne kobiety mężczyznom bez wyobraźni. — Marcel Proust
|
| |
ofelcia | 11.02.2010 14:34:07 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja: Świdnik
Posty: 1535 #448778 Od: 2009-3-28
| ale to musi być pyszne, przepyszne!!!! _________________ http://picasaweb.google.pl/cdromek2007/KolczykiOfelci# |
| |
Electra | 23.12.2024 05:34:16 |
|
|
| |
envelope | 11.02.2010 19:51:07 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 3224 #449327 Od: 2009-9-29
| Uwielbiam por, dodany do róznych potraw daje pyszny smak! Super przepis Iwonko! Dzieki! :* A mój mąż nic nie robi, w ogóle mi w niczym nie pomaga, nie mówiąc o gotowaniu, całymi dniami i nocami nie ma go w domu, własciwie to... nie wiem gdzie jest. _________________ Popatrz w lustro, widzisz ten słód? Aż bije po oczach ;) To Ty! Uśmiechnij się :):):) |
| |
envelope | 11.02.2010 19:54:16 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 3224 #449331 Od: 2009-9-29
| A ja nigdy w życiu nie używałam vegety, nawet nie bardzo wiem co to jest. Używam sól i pieprz. Jak pasuje czosnek, czasem jakieś zioła albo ciut przyprawy jakiejś (do ryby, mięcha, kurczęcia). _________________ Popatrz w lustro, widzisz ten słód? Aż bije po oczach ;) To Ty! Uśmiechnij się :):):) |
| |
monia123 | 11.02.2010 21:54:12 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Posty: 2264 #449506 Od: 2009-3-29
| Marti, ja też nie używam vegety. Gulasz robię podobnie tylko wrzucam na gorący olej z niewielką ilością masła i pokrojoną w kostkę cebulką. Zarumieniam dosyć mocno. Jak już ma kolor brązowawy podlewam nieiwleką ilością wody, tak by mięso zawsze nieco wystawało i wtedy dodaję przyprawy czosnek, pieprz, sól i paprykę. Gotuję do miękkości i sos zagęszczam tak że w kubeczku mieszam mąkę z wodą i wlewam do gulaszu. i do rosołu też nie daję vegety ni kostki, rosół gotuję z dwóch lub trzech gatunków mięsa. |
| |
katarzynapo | 11.02.2010 21:58:38 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja: Łódź
Posty: 1704 #449514 Od: 2009-3-28
| tak jak i ja; jestem przeciwniczką wszelkich kostek i polepszaczy i nie stosuję ich wcale, rosół pyszny to zasługa dobrej kury i długiego (3 godz około) gotowania |
| |
monia123 | 11.02.2010 22:15:24 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Posty: 2264 #449536 Od: 2009-3-29
| Tak jest. Do rosołu dodaję cebulę, którą podpiekam, dodaję ząbek czosnku i pietruchę zieloną, którą potem muszę wyciągnąć bo mały zielonego nie zje! |
| |
illusionka | 13.02.2010 13:03:17 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 467 #451146 Od: 2009-6-1
| bulki zapiekane z tunczykiem pyszny pomysl na sniadanie badz kolacje. aromatyczne, chrupiace, cieplutkie... Składniki • feta • ser żółty • tuńczyk • bułka • pomidory
z bułek odkroić kapelusze, wydrążyć środki.tuńczyka (w puszce) odsączyć, wymieszać z rozdrobniona feta i pokrojonymi w kostkę pomidorami. przyprawić (raczej pieprzem bo feta jest słona). masą wypełnić bułki. na wierzch rozłożyć paski żółtego sera. zapiekać aż bułki będą rumiane. Smacznego (przepis znalazłam na stronie z pierwszego tłoczenia. Polecam bo są tam fajne przepisy
_________________ "Życie nie jest mierzone liczbą oddechów,ale liczbą momentów, które zapierają nam dech w piersiach" |
| |
illusionka | 13.02.2010 13:33:33 |
Grupa: Użytkownik
Posty: 467 #451198 Od: 2009-6-1
| pomidory o tej porze roku nie są takie mocno soczyste i pięknie się łączą z mokrą fetą i tworzą pastę. Też początkowo się obawiałam ale wyszły ok. _________________ "Życie nie jest mierzone liczbą oddechów,ale liczbą momentów, które zapierają nam dech w piersiach" |
| |
dana | 13.02.2010 13:59:46 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja: DEBRZNO
Posty: 2976 #451241 Od: 2009-3-28
| Dla Ciebie ofelciuFasola Jaś,kupuję większą,kiełbasa(kwestia wyboru oraz boczek wędzony), cebula,marchew krojona w kostkę (kupuje gotową Horteksowską dwa opakowania), seler(jeden duży), pietruszka(cztery duże) oraz koncentrat pomidorowy.Fasolę zamaczam gorąca wodą i odstawiam na 1 do 2 godz. celem jej zmiękczenia.Wrzucam do garnka, dodaję liście laurowe oraz ziele angielskie i gotuję około 60 min.Pamiętaj aby zawsze dolewać wodę gorącą w przypadku jej wyparowywania! W między czasie przygotowuję krojąc w kostkę boczek oraz kiełbasę i cebulę.Najpierw podsmażam boczek, potem dodaję kiełbasę, a na koniec cebulę.Żadnych przypraw na razie nie dodajemy! Dodaję na koniec podsmażenia 4 łyżeczki cukru przy tym parę razy mieszając.Odstawiamy i dodajemy do fasolki i warzyw!Z przypraw na koniec do smaku sól, pieprz oraz majeranek no i oczywiście koncentrat pomidorowy.SMACZNEGO! _________________ "Nie chodzi o to,aby iść do celu,chodzi o to,aby iść po słonecznej stronie.I trzeba mieć dużo zaufania do ludzi,z którymi idziesz tą samą drogą.To jest zasadnicza rzecz.Jak nie masz zaufania, to znaczy-jesteś sam."Marek Edelman |
| |
ofelcia | 13.02.2010 14:07:32 |
Grupa: Użytkownik
Lokalizacja: Świdnik
Posty: 1535 #451247 Od: 2009-3-28
| dzięki Dano, jesteś kochana mąż wyjeżdża (nie lubi fasoli), więc nagotuję cały gar i będę jeść przez tydzień _________________ http://picasaweb.google.pl/cdromek2007/KolczykiOfelci# |
| |
Electra | 23.12.2024 05:34:16 |
|
|