Dania różne
Tu wrzucajmy przepisy na obiadki, sałatki... :)
Gulasz:
ja biorę jakieś 50-60 dag mięsa wieprzowego, łopatki np. lub pod tytułem gulaszowe (spotykam takie), kroję na kawałki wg gustu ja mniej więcej kwadraty 2-3 cm, podsmażam na gorącym oleju. Przekładam do garnka, podlewam wodą tak by zakryć mniej więcej mięso, wrzucam kilka ziarenek ziela ang, pieprzu, liść laurowy, kawałek kostki rosołowej, troche soli, papryki słodkiej, kawałek marchewki w całosci tak by móc potem wyjąć, bo nikt nie lubi, cebulkę w całości, bo maż nie lubi jak pływa, k2-3 ząbki czosnku. Duszę to pod przykryciem około godziny aż zmięknie mięso. Wyjmuję co mi nie pasuje i zagęszczam łyżeczką sosu pieczeniowego ciemnego Winiary i mąką. I gotowe, do kopytek czy ślusek kląskich jak znalazł:-)


  PRZEJDŹ NA FORUM