Desery i inne pyszności Jak w temacie :) |
Tu mnie jeszcze nie było;-)Obiecany "Babuni Murzynek" 1 kostka Kasi (lub innego Waszego ulubionego tłuszczu) 4 łyżki kakao pół szklanki gorącej wody 2 szklanki cukru Wszystkie podane składniki włożyć do garnka i zagotować na małym ogniu,następnie odlać pół szklanki masy,która posłuży do dekoracji upieczonego już ciasta,resztę wystudzić 4 jaja cukier waniliowy 2 szklanki mąki wrocławskiej,puszystej lub jakiejkolwiek innej byle by była pszenna pół szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 duże jabłka<ok.kg> (z reguły wybieram Boskopa lub Szarą Renetę)ale tu pozostawiam dowolność Jabłka obrać,wykroić gniazda nasienne,następnie pokroić na dowolnej grubości kawałki (jeśli ktoś woli można zetrzeć jabłka na tarce)ale wg.mnie lepiej smakują jak są w kawałkach Do wystudzonej kakaowej masy wrzucamy 4 zółtka i cukier waniliowy - dobrze zmiksować. Następnie obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia Ubijamy pianę z jaj(wcześniej dodać szczyptę soli)na sztywno. Do powstałej masy przełożyć ubitą pianę i delikatnie wymieszać łyżką,następnie dodać pokrojone jabłka i połączyć z ciastem. Na uprzednio przygotowaną blachę lub tortownicę ( wysmarowane masłem i bułką tartą lub kaszą manną) wyłożyć ciasto i równomierni rozłożyć. Piec w nagrzanym piekarniku w temparaturze 180 stopni przez 45-50 minut (oznaką upieczonego ciasta będzie jego spękanie i odchodzenie od boków formy) Na upieczone ciepłe ciasto wylewamy pozostawioną polewę. Smacznego:-) |