Dania różne Tu wrzucajmy przepisy na obiadki, sałatki... :) |
yyy... co ja to miałam? Nazwałam to chyba kluski ziemniaczane..., a dopiero teraz przeczytałam w przepisie, że zwą się krokietami Jeśli ktoś ma ochotę sprobować podaję przepis. 60 dag ziemniaków ugotowanych w mundurkach 2 cebule 2 ząbki czosnku (bez tez jest ok) 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich jajo pół łyzeczki mielonych nasion kolendry (nie miałam ) sól, pieprz, łyżka masła tarta bułka olej do smażenia Drobno posiekaną cebulę zeszklić na maśle. Obrane ziemniaki przepuścić przez maszynkę, połączyć z cebulą, dodać roztarty z solą czosnek, orzechy, kolendrę i jajo. Masę dobrze wyrobić (ja wrzuciłam do robota kuchennego i wszystko się ładnie wymerdało). Zwilżonymi dłońmi formować kulki wielkości orzecha włoskiego, obtaczać w tartej bułce, smażyć na złoty kolor. Bardzo syte danie, najlepiej smakuje z gotowaną kiszoną kapustą z grzybami, sosem pieczeniowym i pieczenią Ale możecie popróbować swoje zestawienia. Zawsze to jakaś odmiana obiadkowa Smacznego! |