Dania różne
Tu wrzucajmy przepisy na obiadki, sałatki... :)
Tak tu pusto,jakiś marazm...to dorzucę przepis na Gazpacho w ciekawej wersji z G.W.
GAZPACHO Z GRZANKAMI
Przygotowanie: 1 godzina plus chłodzenie - 3-4 godziny

Składniki: Gazpacho: 40 g cebulki, 2 ząbki czosnku, 1 czerwona papryka, 40 g selera naciowego, 100 g ogórka świeżego, 1 strąk chilli, 250 g pomidorków na gałązkach, 4 gałązki bazylii, 4 łyżki oliwy, 2 łyżki octu winnego, sól, pieprz, cukier, 1 łyżka przecieru pomidorowego, 100 ml rosołu warzywnego, 3 listki żelatyny

Składniki do grzanek: 20 g ogórka świeżego, 20 g czerwonej papryki, 20 g selera naciowego, 4 łyżki oliwy, 2 łyżki octu winnego, sól, pieprz, cukier, 40 g masła, 1 łyżka kakao, 4 kromki żytniego chleba

Przepis: Robimy gazpacho: cebulkę i czosnek obieramy, drobno siekamy. Paprykę myjemy, usuwamy ziarenka. Selera myjemy. Chilli przekrawamy, usuwamy nasionka, wyjmujemy miąższ. Ogórki obieramy, usuwamy nasionka. Wszystkie warzywa drobno kroimy. Pomidory nacinamy na krzyż, sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skórki. Z gałązek bazylii obrywamy listki. Przekładamy cebulkę, czosnek, paprykę, selera, chilli, ogórka, pomidory i bazylię do miseczki. Dodajemy oliwę, ocet sól, pieprz i szczyptę cukru. Wszystkie składniki miksujemy z przecierem pomidorowym i rosołkiem. Odstawiamy na noc do lodówki. Żelatynę rozpuszczamy w zimnej wodzie. Połowę zupy podgrzewamy, dodajemy żelatynę, mieszamy. Łączymy zimną i ciepłą część zupy. Przelewamy do miseczek i wstawiamy na kilka godzin do lodówki ( min. 3-4).

Robimy grzanki: wszystkie warzywa kroimy w kostkę, przekładamy do miseczki. Dodajemy oliwę, ocet, sól, pieprz, cukier. Rozgrzewam na patelni masło. Kakao przesypujemy przez sitko na rozgrzane masło. Mieszamy. Kromki chleba podpiekamy w piekarniku w 250 stopniach C. Smarujemy z jednej strony kakaowym masłem, studzimy i nakładamy na nie warzywa w winegrecie. Podajemy do chłodnego gazpacho.


  PRZEJDŹ NA FORUM