Kultura Orientu dla fascynatek wszystkiego, co "skośne" :) |
to od początku... na sushi byliśmy (z moim W.) raz w restauracji, spodobało nam się to i postanowiliśmy zrobić sushi-maki sami w domu. na stronie sushi shopu w necie zamówiłam ryż, sos ryżowy, czarny sezam do dekoracji; tam też znalazłam instrukcję jak ryż się gotuje. nori można kupić w różnych hipermarketach. jeśli chodzi o rybę to nie jestem na tyle odważna żeby użyć surowej dlatego ograniczam się do najprostszej wersji - łososia wędzonego. inne rzeczy takie jak imbir marynowany i wasabi na pewno znajdziesz w sklepach, można też zamówić ze strony www (może się okazać że większe zamówienie wyjdzie Tobie taniej niż w sklepie). ja w Toruniu znalazłam nawet wasabi w proszku a nie w paście (co jest chyba rzadziej spotykane więc zainteresowanie tematem musi być ) a teraz garść linków: http://kobieta.gazeta.pl/poradnik-domowy/1,51400,6235846,Sushi_maki.html http://ugotuj.to/przepisy_kulinarne/10,92986,5587573,Jak_zrobic_maki_sushi_z_ogorkiem_.html http://ugotuj.to/przepisy_kulinarne/10,92986,5585232,Jak_zrobic_nigiri_sushi_z_lososiem_.html http://www.domsushi.pl/#/zamow_sushi/ tu przykłady zestawów - można czerpać inspiracje od razu się przyznaję że gdyby nie videojug to na pewno bym nie wiedziała jak to zwijać :-] mata bambusowa się przydaje, warto też przed pokrojeniem zawsze zwilżać nóż w zimnej wodzie, ryż się wówczas nie przykleja. życzę dobrej zabawy! |